Onderzoek wijst uit dat contracten steeds dikker worden, en juristen vinden dat maar niks

8 maart 2023 DOOR ADVOCATIE REDACTIE

Commerciële contracten worden alsmaar omvangrijker en ingewikkelder; het spreekwoordelijke bierviltje is niet meer acceptabel. Ervoor in de plaats zijn duimdikke contracten gekomen, terwijl het bedrijfsleven juist naar simpele overeenkomsten verlangt. Dit blijkt uit onderzoek van Marcel Ruygvoorn (Van Benthem & Keulen).

Op 7 maart sprak Ruygvoorn – die bijzonder hoogleraar ‘Nationaal en internationaal commercieel contracteren’ aan de Universiteit Utrecht en advocaat en partner bij Van Benthem & Keulen is – zijn oratie uit. Hierbij presenteerde hij resultaten uit een enquête onder een representatieve groep bedrijfsjuristen en general counsels.

Ruim 65 procent van de geënquêteerden antwoordde met een 7 of hoger op de vraag of er behoefte was aan kortere, simpele contracten. Maar liefst 42 procent antwoordde zelfs met een 10. In zijn oratie ging hij verder in op de oorzaken en mogelijkheden voor de toekomst.

Uitvoeriger en ingewikkelder

“Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom commerciële contracten de laatste jaren steeds uitvoeriger en juridisch ingewikkelder zijn geworden. Als belangrijkste worden genoemd: Angelsaksische invloeden, toegenomen wet- en regelgeving, de wens van de commerciële afdeling om – kort gezegd – alle potentiële risico’s zoveel mogelijk bij de wederpartij te leggen (in combinatie met de toegenomen claimcultuur) en de toegenomen onzekerheid bij de uitkomst van juridische procedures wanneer het bijvoorbeeld aankomt op uitleg van contracten”, concludeert Marcel Ruygvoorn.

Dit alles heeft er voor gezorgd dat het opstellen, beoordelen en uitonderhandelen van contracten steeds langer is gaan duren. Dit leidt weer tot steeds hogere transactiekosten.

Aanbevelingen

Een van de aanbevelingen van Ruygvoorn is om meer te vertrouwen op de wet; die regelt genoeg zaken die daarom niet in ieder contract opgenomen hoeven te worden. Een volledig dichtgetimmerd contract is onnodig; alleen de belangrijkste zaken hoeven daadwerkelijk in het contract te staan.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.