Ontdek de Impact van de Omgevingswet

2 februari 2024


Mr G.P. Jongeneel MBA

Vanaf 1 januari 2024 treedt in Nederland de Omgevingswet in werking, een cruciale wet die diverse wet- en regelgeving in het omgevingsdomein integreert. Deze stelselwijziging, een van de grootste wetgevingsoperaties in Nederland, zal aanzienlijke gevolgen hebben voor de praktijk.

De Omgevingswet manifesteert zich door middel van vier Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s): het Omgevingsbesluit, het Besluit kwaliteit leefomgeving, het Besluit activiteiten leefomgeving en het Besluit bouwwerken leefomgeving. Deze AMvB’s bevatten de praktische regels voor de uitvoering van de wet.

Met de invoering van de Omgevingswet streeft de wetgever naar diverse doelen, waaronder een kwalitatief betere en flexibelere besluitvorming. Het succes van de wet is grotendeels afhankelijk van het behalen van deze doelen. Hierbij spelen de vier AMvB’s een cruciale rol, omdat zij de inhoud van het omgevingsrecht grotendeels bepalen. Het plan is om de inhoud van 120 huidige AMvB’s te integreren in deze vier nieuwe AMvB’s, wat aanzienlijk zal bijdragen aan de overzichtelijkheid van het omgevingsrecht.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.