GEBRUIK EXECUTIVE SEARCH BUREAUS DOOR RADEN VAN TOEZICHT

De werving van een nieuw lid of bestuurder wordt vaak uitbesteed aan een externe partij zoals een executive search bureau. Hoe gebruikelijk is het onder toezichthouders om een het werven van nieuwe kandidaten uit te besteden aan een executive search bureau? En wat zijn de belangrijkste redenen om hier wel of niet gebruik van te maken? De NVTZ deed onderzoek.

In totaal hebben 111 toezichthouders de vragenlijst van de NVTZ ingevuld. Driekwart van de ondervraagden heeft in de afgelopen drie jaar gebruik gemaakt van een executive search bureau. De redenen voor toezichthouders om een executive search bureau in de arm te nemen lopen uiteen, maar het hebben van een positieve eerdere ervaring met een bureau is de belangrijkste reden. Daarnaast worden ook de door het bureau gebruikte selectiemethodes, de kosten, positieve referenties van anderen en naamsbekendheid genoemd. De specifieke focus op diversiteit wordt minder vaak genoemd. Een van de respondenten stelde: ‘De trackrecord van het bureau in de sector is van belang, maar nog belangrijker is de bewezen kwaliteiten met betrekking tot het aandragen van 50% mannelijke en 50% vrouwelijke kandidaten en visie en aandacht voor andere vormen van diversiteit zoals culturele diversiteit.’

Tevredenheid over bureaus

Een bijkomend voordeel van het opnieuw gebruik maken van hetzelfde bureau, is de bekendheid met de organisatie. In het algemeen worden als voordeel van het inzetten van een search bureau genoemd hun deskundigheid en ervaring, het werven binnen een (groot) netwerk en de begeleiding bij het werving- en selectieproces. De respondenten zijn positief over de executive search bureaus; 99% van de toezichthouders die eerder gebruik heeft gemaakt van een executive search bureau zet een volgende keer weer een search bureau in. Van degenen die hier nog geen bekendheid mee hebben zou 54% hier gebruik van willen maken in de toekomst. 

Waarom geen gebruik maken van een search bureau?

Genoemde redenen om geen executive search bureau te gebruiken zijn het prijskaartje, eerdere negatieve ervaring, vertrouwen in eigen werfkracht en twijfels aan de meerwaarde. Zo wordt er genoemd dat veel oudere kandidaten en traditionele profielen in de pool zitten waar de bureaus uit putten. Ook wordt genoemd dat het een valkuil kan zijn als het bureau té veel luistert naar de opdrachtgever. Het gevolg daarvan kan zijn dat er kandidaten worden voorgelegd die wellicht goed zijn, maar geen diversiteit of ‘out of the box’ denken stimuleren. In het najaar van 2020 lanceerde de NVTZ het Zoek + Vind platform. Dit platform wil op een laagdrempelige manier toezichthouders verbinden met vacatures voor leden van raden van toezicht. Voor raden van toezicht geldt een ‘no-cure-no-pay’ basis. Het doel is onder andere om de kandidaten gelijke kansen te geven door hen anoniem voor te leggen.

Conclusie

Het gebruik van executive search bureaus is populair onder toezichthouders en het invullen van een vacature wordt vaak uitbesteed. De begeleiding van een bureau wordt gewaardeerd, evenals de kennis die een bureau al in huis heeft van de opdrachtgever door eerdere opdrachten. De kandidaten die een bureau aandragen zijn veelal naar tevredenheid en hierdoor zijn toezichthouders in de toekomst ook sneller geneigd om voor een bureau te kiezen. Toezichthouders die geen gebruik maken van search bureaus hebben hier geen behoefte aan vanwege de (hoge) prijs, het grote eigen netwerk of beschikken zelf over genoeg mogelijkheden om zelf te werven.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.