BELEIDSVISIE OVER SEKSUELE GEZONDHEID

  • Geplaatst op: 25 oktober 2022
  • Laatst aangepast op: 25 oktober 2022

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft begin oktober de beleidsvisie over seksuele gezondheid naar de Tweede Kamer gestuurd.

Delen:

Share on linkedin Share on twitter Share on facebook Share on whatsapp Share on email

foto: Depositphotos

Met deze beleidsvisie wil het kabinet de seksuele gezondheid in Nederland verder bevorderen, beschermen en beter in kaart brengen. De beleidsvisie en daarin genoemde speerpunten zijn tot stand gekomen door input van diverse partijen op het gebied van seksuele gezondheid.

In het begeleidende nieuwsbericht en de Kamerbrief wordt door de minister aangegeven dat seksuele gezondheid een belangrijk onderdeel is van iemands mentale en fysieke welzijn en gezondheid. Seksuele gezondheid is het vermogen om seksueel de eigen regie te kunnen voeren. Alhoewel seksuele gezondheid en seksueel gedrag in belangrijke mate een privéaangelegenheid zijn, heeft de overheid een taak in het bevorderen van seksuele gezondheid wanneer er een maatschappelijk en volksgezondheidsbelang speelt, aldus de toelichting.

Met de beleidsvisie streeft het kabinet twee strategische doelen na. Ten eerste dat Nederlanders dusdanig goed geïnformeerd zijn dat zij zelf in staat zijn om keuzes te maken over hun seksuele gezondheid en de keuzes van anderen te respecteren. Het gaat daarbij om prettige, vrijwillige en veilige seks, de bescherming tegen SOA’s en HIV, en het voorkomen van seksueel geweld en onbedoelde zwangerschap.

Het tweede doel is dat Nederlanders altijd toegang hebben tot passende, betaalbare en kwalitatief goede (seksuele) gezondheidsvoorzieningen en zorg. Verder moeten Nederlanders ook op een laagdrempelige wijze advies, ondersteuning en bescherming kunnen krijgen en hulp kunnen vragen bij problemen rondom hun seksuele gezondheid, inclusief SOA’s en HIV.
Omdat er nu een onvolledig beeld is van seksuele gezondheid in Nederland, zet het kabinet in op verbetering van de monitoring. Ook zal aandacht worden besteed aan het tegengaan van kennisachterstanden en het bevorderen van vaardigheden om eigen wensen en grenzen aan te kunnen geven bij groepen die in een kwetsbare positie verkeren. In de toelichting geeft de minister ten slotte aan dat Nederland een van de eerste landen is waarbij het binnen handbereik ligt om jaarlijks nul nieuwe HIV-besmettingen te behalen, door via de tijdelijke PrEP-regeling preventieve HIV-zorg te leveren. Met deze beleidsvisie committeert het kabinet zich aan een positievere benadering van seksuele gezondheid. Een gezond initiatief.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.