Onderzoek onder stellen die de afgelopen twee jaar uit elkaar zijn gegaan, laat zien dat de rechter in slechts 6 procent van de echtscheidingen uitspraak heeft moeten doen. Dat percentage lag in 2011 nog op 31 procent.
Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators. Aanleiding van het onderzoek is het tienjarig jubileum van de Dag van de Scheiding op 11 september.
De rechtsgang is in tien jaar met ruim 65 procent afgenomen, constateert de vFAS. Er wordt steeds meer in onderling overleg vastgesteld, met of zonder tussenkomst van een (advocaat)mediator.
In ruim 40 procent van de scheidingen wordt gebruikt gemaakt van een mediator, die soms ook advocaat is. Tien jaar geleden lag dat percentage veel lager. In één op de vijf gevallen wordt een advocaat ingeschakeld.
In ruim driekwart van de gevallen wordt de scheiding zonder al te grote conflicten afgehandeld. Bij kortere relaties (minder dan vijf jaar) en wanneer er kinderen in het spel zijn komen vaker conflicten en heftige emoties voor.
Op financieel gebied kijkt ongeveer de helft positief terug op de afhandeling van de scheiding. Opnieuw de helft van de ex-partners geeft aan hun scheiding precies hetzelfde te regelen als zij het opnieuw konden doen.
Een kwart van de respondenten geeft aan dat ze hun scheiding online zouden willen afhandelen. Zes op de tien zegt daar geen belangstelling voor te hebben. Voorstanders noemen online afhandeling goedkoper, efficiënt en een geschikt alternatief als er weinig geschilpunten zijn. Tegenstanders menen dat een scheiding om persoonlijke aandacht en professionele begeleiding vraagt.