Toelichting Autoriteit Persoonsgegevens wetsvoorstel plan van aanpak witwassen

3 oktober 2023

Minister Kaag deelt een brief van de Autoriteit Persoonsgegevens over het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen met de Tweede Kamer.

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft een nadere toelichting op haar advies over het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen. De hoofdbezwaren van de AP zijn nog niet weggenomen.

Transacties vanaf € 100 van klanten van de vijf grootste Nederlandse banken kunnen worden opgeslagen en gecontroleerd. Volgens de AP vormt het daarmee een ernstige inmenging van het recht op bescherming van persoonsgegevens. De effectiviteit van de Wwft-maatregelen is voor de AP nog niet duidelijk. Verder is witwassen vooral een internationaal fenomeen terwijl de maatregel een nationaal karakter heeft. Ook licht de AP de mogelijkheid van uitsluiting en discriminatie toe.

Vanwege het besluit van de Kamer om dit wetsvoorstel controversieel te verklaren, laten de ministers van Financiën en Justitie en Veiligheid de verdere besluitvorming rondom dit wetsvoorstel aan hun opvolgers.

Bron: Kamerbrief toelichting Autoriteit Persoonsgegevens wetsvoorstel plan van aanpak witwassen, nr. 2023-0000207584, Ministerie van Financiën, 2 oktober 2023

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.