Nederland staat met 66.527 incidenten op de tweede plek met het hoogst aantal gemelde datalekken in Europa sinds de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in mei 2018. Alleen Duitsland deed meer officiële meldingen van datalekken.
Een uitgedeelde boete kan worden opgelegd omdat een datalek wordt gemeld, maar ook door het niet of niet tijdig melden van een datalek. Er is dus geen direct verband tussen de hoogte van het totale boetebedrag en het aantal gemelde datalekken in een land. De hoogste AVG-boete tot nu toe bedraagt 50 miljoen euro, door de Franse toezichthouder gegevensbescherming opgelegd aan Google wegens vermeende schending van het transparantiebeginsel en een gebrekkige geldige toestemming van gebruikers. In Nederland werd ‘slechts’ voor 2,5 miljoen euro aan boetes opgelegd.
In een aantal bezwaren tegen een opgelegde boetes werd door de rechter de hoogte van de boete fors verlaagd. Het is voor organisaties dan ook vaak raadzaam om bezwaar aan te tekenen. De toezichthouder heeft bij de invoering van de AVG een boetebeleid opgesteld, dat in een aantal rechtszaken nu voor het eerst door de rechter wordt getoetst. Een aantal bezwaren is al succesvol geweest, dus het kan absoluut de moeite waard zijn om dit te doen.