Herstructurering van ondernemingen

Met het Wetsvoorstel Homologatie Onderhands Akkoord zouden bedrijven in moeilijkheden minder snel failliet moeten gaan. Minder faillissementen – betekent dat ook minder werk voor curatoren en insolventieadvocaten? Ze zullen wel nadrukkelijker aan de bak moeten om voldoende opdrachten te krijgen. Er komt een regeling die schuldeisers kan dwingen een akkoord over de terugbetaling te accepteren. Niet failleren maar herstructureren is het doel.

Die wet zal ervoor zorgen dat er in de toekomst minder curatoren nodig zijn. Het inroepen van een herstructureringsdeskundige of het opstellen van een herstructureringsplan wordt met de WHOA wel makkelijker, het werk van de curator wordt daarmee mogelijk wat praktischer. Naar verwachting zal de wet niet leiden tot minder surséances of minder faillissementen. Dergelijke schommelingen zijn vooral te wijten aan de conjunctuur. Door deze nieuwe wet zijn dat er hoogstens een paar honderd per jaar minder. Dat betekent inderdaad dat er minder werk is voor curatoren of dat er wat minder curatoren nodig zijn, maar hier komen advieswerkzaamheden met betrekking tot de herstructurering voor terug. Dit kan het nodige werk bieden aan herstructureringsdeskundigen.

De herstructureringsdeskundige moeten wél over de juiste vaardigheden beschikken. De WHOA introduceert twee nieuwe figuren: de herstructureringsdeskundige en de observator. De huidige curatoren kunnen prima als observator optreden. De observator wordt door de rechtbank benoemd.

Daarnaast is er nog de herstructureringsdeskundige. De rechtbank benoemt deze persoon, maar op aandragen van de ondernemer of stakeholder; zij kunnen een voorkeur uitspreken. Zijn taak lijkt complexer. Hij schrijft samen met partijen het herstructureringsplan, hij moet schakelen met het management, hij ziet toe op de waarderingen die nodig zijn bij een WHOA. Maar zijn belangrijkste taak: partijen bij elkaar brengen, draagvlak creëren en zorgen dat de neuzen dezelfde kant komen te staan. Kortom een alleskunner. Hopelijk zijn deze in staat de huidige kapitaalvernietiging in brede zin te voorkomen.

Het lijkt er op dat er een nieuwe creatieve mogelijkheid wordt geopend om faillissmenten en surséances te voorkomen. Wij gaan zien wat de toekomst brengen moge.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.